De impact van een goede luchtvochtigheid

Bevochtiging 05 april 2022

proxyclick-visitor-management-system-l90zRbWvCoE-unsplash.jpg

Vraagt u zich ook wel eens af wat de effecten zijn van een luchtvochtigheid dat niet op peil is? Heeft u er wel eens over na gedacht dat een te lage luchtvochtigheid niet alleen gevolgen heeft voor uw productie en materialen maar ook voor de gezondheid van uw werknemers? Veel voorkomende klachten zijn: droge ogen, keelpijn, hoofdpijn en concentratieverlies. Wilt u meer weten hoe u de productiviteit kan bevorderen? Lees dan vooral ons blog en kom erachter wat u kunt betekenen.

5ffb35dd-7390-46ee-a671-a204f514e5d7 2.JPG

Arvid ter Horst

Marketing

Effect luchtvochtigheid op mensen

Bij kantoren, scholen en bioscopen heeft de luchtvochtigheid vooral effect op mensen. Slechte luchtkwaliteit, gebrekkige (of ontbrekende) klimaatbeheersing en aerosolen of ander (chemisch) vuil in de lucht zorgen voor een ziekmakend klimaat (sickbuildingsyndroom).

De oplossing voor het sickbuildingsyndroom is heel eenvoudig: een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Medewerkers zullen hierdoor productiever worden en zich minder vaak ziekmelden. Voordelen van een goede luchtvochtigheid:

· Virussen verspreiden zich minder snel

· Geen stofvorming in de ruimtes (astmapatiënten)

· Geen geïrriteerde ogen (lensdragers)

· Geen last van een schrale en droge keel

· Gezonde slijmvliezen zorgen voor een sterk afweersysteem

Kortom: de juiste luchtvochtigheid zorgt voor een prettiger, gezonder en productiever werkklimaat!

austin distel wawEfYdpkag unsplash

Effect luchtvochtigheid op materiaal

Veel kunstwerken en muziekinstrumenten zijn erg gevoelig voor een te droge of te vochtige lucht. Dit komt omdat kunstwerken en muziekinstrumenten vaak hout, papier of linnen bevatten. Als de omgevingslucht te droog is, staan deze materialen vocht af aan de omgevingslucht. Doordat de materialen droger worden, gaan ze krimpen en kunnen ze scheuren. Schommelingen moeten daarom voorkomen worden.

Vaak is de lucht in de koude wintermaanden of in de zomer als er gekoeld wordt te droog. Een luchtvochtigheidsgraad tussen de 40 - 60% voorkomt dat vocht niet meer onttrokken wordt uit een kunstwerk. Dit verhoogt direct de levensduur van kunst.Voordelen van een goede luchtvochtigheid:

 • Duurzame bescherming tegen scheurvorming
 • Duurzame bescherming tegen onomkeerbaar krimpen
 • Jarenlang blijven genieten van kunstwerken en antiquiteiten

igor miske oLhTLD RBsc unsplash

Mobiele bevochtiger

Wij begrijpen dat niet iedereen zomaar een vaste bevochtigingsinstallatie aanschaft. Daarom bieden wij ons introductiemodel: de mobiele bevochtiger.

De mobiele bevochtiger is bijna net zo goed als onze vaste luchtbevochtigers. Het voordeel is dat het een kleine installatie is die wij snel en voor een laag bedrag installeren. Als deze bevochtiger voor u werkt, weet u de waarde van een vaste bevochtiger die energiezuiniger en stiller is maar ook nog beter werkt. Bij aanschaf van de vaste bevochtiger krijgt u het aankoopbedrag van de mobiele bevochtiger terug.

Waarom een mobiele bevochtiger:

 • Een comfortabel binnenklimaat voor medewerkers en bezoekers
 • Een langere bewaarcapaciteit voor kunstwerken en instrumenten
 • Alle vrijheid om te testen of onze bevochtiging voor u werkt
 • 100% cashback bij aanschaf van een (meer energiezuinige, stille en hygiënischer) vaste bevochtigingsinstallatie

Vaste bevochtigingsinstallatie

De vaste bevochtiger is een duurzame bevochtigingsinstallatie, deze wordt geïnstalleerd in de technische ruimte van uw pand. Vanuit deze technische ruimte installeren wij bevochtigers op de plaats waar dit het meest effectief en efficiënt is.

Voordelen van de vaste bevochtigingsinstallatie t.o.v. een mobiele bevochtiger:

 • Een stille installatie
 • Een lager energieverbruik
 • Een hygiënisch binnenklimaat
 • Een terugverdientijd van gemiddeld 1-3 jaar

Samenvattend

Bij kantoren, scholen en bioscopen heeft de luchtvochtigheid vooral effect op mensen. Slechte luchtkwaliteit, gebrekkige (of ontbrekende) klimaatbeheersing en aerosolen of ander (chemisch) vuil in de lucht zorgen voor een ziekmakend klimaat (sickbuildingsyndroom). Veel voorkomende klachten hierbij zijn:droge ogen, keelpijn, hoofdpijn en concentratieverlies.

Ook zijn veel kunstwerken en muziekinstrumenten erg gevoelig voor een te droge of te vochtige lucht. Dit komt omdat kunstwerken en muziekinstrumenten vaak hout, papier of linnen bevatten. Als de omgevingslucht te droog is, staan deze materialen vocht af aan de omgevingslucht. Doordat de materialen droger worden, gaan ze krimpen en kunnen ze scheuren. Schommelingen moeten daarom voorkomen worden.

Wat kunt u doen? Het plaatsen van een energiezuinige mobiele bevochtiger, de voordelen van onze mobiele bevochtiger:

 • Een comfortabel binnenklimaat voor medewerkers en bezoekers
 • Een langere bewaarcapaciteit voor kunstwerken en instrumenten
 • Alle vrijheid om te testen of onze bevochtiging voor u werkt
 • 100% cashback bij aanschaf van een (meer energiezuinige, stille en hygiënischer) vaste bevochtigingsinstallatie
 • Energiezuinig

Onze vaste bevochtigingsinstallatie is een duurzame en stille installatie met een laag energieverbruik. Deze wordt geïnstalleerd in de technische ruimte van uw pand. Vanuit deze technische ruimte installeren wij bevochtigers op de plaats waar dit het meest effectief en efficiënt is.

Voordelen van de vaste bevochtigingsinstallatie t.o.v. een mobiele bevochtiger:

 • Een stille installatie
 • Een lager energieverbruik
 • Een hygiënisch binnenklimaat
 • Een terugverdientijd van gemiddeld 1-3 jaar
 • Duurzaam

Bent u nu enthousiast geworden en wilt u meer weten wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen? Mail dan naar info@cumulus.nl.