‘Het Cumulus systeem zorgt voor een stabiel productieproces’

Bevochtiging 15 juni 2023

IMG_5435.jpg

Al sinds 1991 heeft Cumulus Nederland een vooraanstaande positie op het gebied van luchtbevochtiging en waterbehandeling in de verpakkingsindustrie. Dit is niet alleen essentieel voor productieprocessen, het zorgt ook voor een duurzame bedrijfsvoering. Zo laat ook onze installatie bij Tembo Paper Straws B.V. zien.

5ffb35dd-7390-46ee-a671-a204f514e5d7 2.JPG

Arvid ter Horst

Marketing

Cumulus werkt al jarenlang in diverse sectoren, zo ook binnen de verpakkingsindustrie. Volgens Melten Altena, Manager sales & marketing, weet Cumulus deze positie zowel in Nederland als wereldwijd goed vast te houden. ‘Wij hebben jarenlange ervaring met luchtbevochtiging en waterbehandeling in de verpakkingsindustrie. Hierdoor zijn wij in staat om voor elke klant het gevraagde maatwerk te leveren. Wij kennen de risico’s en gevolgen van het productieproces van onze klanten; zo zijn wij een betrokken partner in het optimaliseren van hun productieprocessen’. Duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. ‘Duurzaamheid start al bij het ontwerp van onze installaties. Deze zijn ontworpen voor een lange levensduur, met minimaal onderhoud. Bovendien helpen wij onze klanten met onze installaties om hun energieverbruik te reduceren en verlies in hun productieprocessen te minimaliseren’. Een mooi voorbeeld hiervan is onze adiabatische bevochtigingsinstallatie bij Tembo Paper Straws B.V. in Kampen.

Productielijn van Tembo Paper Straws B.V.

Tembo Paper Straws B.V. focust zich op het maken, ontwikkelen en verkopen van machines voor productie van papieren rietjes. Ze ontwikkeld en produceert daarnaast ook zelf papieren rietjes. De machines worden ontwikkeld en geproduceerd binnen de Tembo Groep. Met Tembo Paper Straws produceren wij 1,5 miljard rietjes per jaar. Dat is een combinatie van rechte rietjes, telescoop rietjes/uitschuifbare rietje en het buig rietje. Dat is voornamelijk onze productie’.

Luchtbevochtiging bij Tembo Paper Straws B.V.

In het verleden is Tembo Paper Straws gestart zonder een klimaatbeheersingssysteem. We werken met papier en je moet zorgen dat het vocht en de temperatuur in balans liggen, we wisten niet waar de grenzen lagen, wat is de min en wat is de max? Hoe stabiel moet het zijn? Binnen welke waardes mag je fluctueren? Of moet deze echt heel stabiel zijn?’ In het begin zijn ze gestart met luchtbevochtigingskamers waar alleen het papier in een kamer werd gezet en vervolgens werd bevochtigd. Het papier moet acclimatiseren voor een bepaalde periode in een productielocatie. Destijds zagen ze bij Tembo Paper Straws dat je dan heel specifiek het papier gaat pakken en dat het papier vanuit een vrachtwagen naar een magazijn gaat, vervolgens naar een specifieke ruimte en dan als laatst in de productielijn, waardoor je veel te snel gaat wisselen in je vochtgehalte. ‘Omdat wij met hele smalle papierrolletjes werken zien wij dat de hele papierrol krom gaat trekken. Dat vocht trekt dan aan één kant van de rol en niet aan de andere kant. Dat zagen we in de andere kamertjes ook. Ons papier is heel dun, waardoor je snel krijgt dat het krom gaat trekken’ aldus Gerben Stouwdam, Managing director bij Tembo Paper Straws B.V.

IMG 0
IMG

Het productieproces

Onlangs is de bevochtigingsinstallatie bij Tembo Paper Straws erin gekomen. ‘We zagen in de warme en koude periodes veel schommelingen in ons vochtgehalte. Nadat we het Cumulus systeem hadden geïnstalleerd zag je gewoon stabiliteit in ons proces’. Tembo Paper Straws had veel schommelingen in de luchtvochtigheid, hierdoor konden ze moeilijk inschatten welk vochtpercentage bij welke temperatuur nodig is, maar ze zagen al snel dat er balans kwam in de temperatuur en in het vochtgehalte met als gevolg dat het productieproces ook werd verbeterd en stabiel is. ‘Als je ziet dat je in temperatuur en in vocht gaat schommelen, dan zie je dat de impact in het proces zo groot is dat je de ene keer draait met te droog papier waardoor het papier makkelijk knapt/scheurt, dus dan krijg je een verstoring in je machine en dan breekt de papierbaan. Of als het te vochtig is dan krijg je dat de lijm minder goed intrekt en dan zie je lijmversmering waardoor er sneller versmering in je messen en je machine zit’. Bij grote wisselingen in luchtvochtigheid zie je dat het papier kromtrekt met als gevolg dat het papier niet lekker in je systeem loopt. ‘Met het gebruik van de luchtbevochtiging van Cumulus ervaren wij dat wij geen last meer hebben van deze schommelingen. Door te werken met het Cumulus systeem, gecombineerd met een klimaatsysteem hebben wij de productiviteit met 5 à 7% verhoogt’, aldus Gerben Stouwdam.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat ook bij Tembo Paper Straws erg hoog in het vaandel. In de basis is het bestaansrecht van de fabriek te danken aan duurzaamheid: plastic vervangen voor papier. Tembo Paper Straws is als rietjes fabriek ISO 140001 gecertificeerd en hebben hierin meerdere duurzaamheidsdoelstellingen gesteld. ‘Onze techniek is zo ontwikkeld om de waste/verspilling van onze grondstoffen zo laag mogelijk houden. Ons dak ligt vol met zonnepanelen en wij hebben een duurzame stookinstallatie’.

Duurzaamheid is voor Cumulus ook een heel belangrijk. ‘Duurzaamheid start al bij het ontwerp van onze installaties, deze zijn ontworpen voor een lange levensduur en minimaal onderhoud. Met onze installaties helpen wij onze klanten om hun energieverbruik te reduceren en verlies in hun productieprocessen te minimaliseren’, aldus Wil Sampers, CEO Cumulus Nederland B.V..

00 0