Perslucht bevochtiging bij Nieuw Bonaventura B.V.

Bevochtiging 11 september 2023

CG-3 verstuiver.jpg

Als Cumulus Nederland hebben wij in opdracht van Polytechniek B.V. onze duurzame en efficiënte adiabatische luchtbevochting op basis van perslucht mogen leveren. Om zo een bijdrage te leveren aan een optimaal kweekklimaat in de kweekcellen voor witlof.

5ffb35dd-7390-46ee-a671-a204f514e5d7 2.JPG

Arvid ter Horst

Marketing

Over Nieuw Bonaventura B.V.

Leen-Jan en Mieke Reedijk telen al zo’n dertig jaar biologisch-dynamische witlof op hun boerderij Nieuw Bonaventura aan de Boendersweg in ‘s-Gravendeel, die 175 hectare grond beslaat. Ze zijn echte witlofspecialisten. Hun aandacht voor de kwaliteit van de bodem, de biodiversiteit rondom de boerderij en het gewas dat in alle rust mag groeien, proef je in de prachtige witte stronken. Niet voor niets draagt de witlof het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Het is heel bijzonder dat de familie Reedijk de witlofkrop trekt én de witlofwortel teelt. Dat doen maar weinig telers. Daardoor kunnen zij wel maanden achtereen witlof leveren, want zij hebben het hele teeltschema in eigen hand.

Van mei tot september zijn ze bezig met de teelt van de witlofpennen buiten op het land. Van oktober tot mei poten zij de pennen in bakken in donkere cellen en daar groeit dan uit elke pen in ongeveer drie weken een mooie witte krop. In die maanden zijn ze met zo’n tien tot vijftien mensen aan het werk.

Energiezuinige luchtbehandelingsunits

Ook zijn tien luchtbehandelingsunits voor het klimaat in de kweekcellen geleverd en gemonteerd. De luchtkasten zijn voorzien van energiezuinige ventilatoren die regelbaar zijn tussen de 40 en 100 procent, een koelblok voor het koelen, een elektrisch element voor de verwarming en een mengluchtsysteem voor de binnen- / buitenlucht-sturing. Verder kwamen de levering en montage van een luchtverdeelsysteem, een bevochtigingssysteem en een klimaatcomputer voor de tien kweekcellen aan bod.

Werking van perslucht

De perslucht verstuivers worden gevoed door perslucht van de compressor. Door de persluchtdruk wordt het water zeer fijn verneveld en verdampt deze snel. De perslucht verstuivers zijn dusdanig ontworpen dat de bevochtiging compleet drupvrij is, dit komt doordat de perslucht de druppel ondersteund en de druppels zeer klein zijn. Door het unieke gepatenteerde ontwerp zijn de verstuivers zelfreinigend en is verneveling tot 12 graden Duitse hardheid mogelijk zonder dat de verstuivers snel verstopt raken.

Voordelen perslucht bevochtiging

  • Fijne verneveling;

  • Makkelijk schaalbaar;

  • Lage investeringskosten;

  • Energiezuinig;

  • Onderhoudsarm;

  • Zelfreinigend.

Meer weten over perslucht bevochtiging?

Klik dan op de knop

Bron: Polytechniek B.V. Installateur van A tot en met Z