Omgekeerde osmose installaties

Een omgekeerde osmose installatie is een essentieel onderdeel voor een duurzame en legionella veilige bevochtigingsinstallatie. Door de hoge filtergraad haalt de omgekeerde osmose installatie zo goed als alle mineralen en bacteriën uit het water.

Omgekeerde osmose

Een omgekeerde osmose unit ook wel osmoseapparaat of RO genoemd is eigenlijk een soort filter. Door een semi-permeabel membraan worden het water en de zouten gescheiden. Het apparaat verwijdert voor circa 97% alle zouten en mineralen. De filtratie is zo fijnmazig dat ook voor 99,99% alle bacteriën en virussen worden verwijderd. Doordat er vrijwel alles uitgehaald is heeft osmosewater geen smaak en is in zijn pure vorm ongeschikt als drinkwater. Voor luchtbevochtiging installaties is het echter met uitstek geschikt omdat de bacteriën en nagenoeg alle mineralen verwijderd zijn.
Doordat het water ontdaan is van nagenoeg alle mineralen zal er minder afzetting op de verstuivers  ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de verstuivers niet zo snel verstopt raken en de levensduur wordt verlengd. Dit komt ten goede aan de benodigde onderhoudsintervallen en de bedrijfszekerheid.
Het gebruik van een osmose installatie is absoluut noodzakelijk wanneer men geen negatieve invloed wil hebben op het binnenklimaat. Wanneer de mineralen namelijk niet verwijderd worden, worden ze mee verneveld met het water. Dit zal zorgen voor stofvorming wat een negatieve invloed heeft op de luchtkwaliteit en zelfs machines kan beschadigen.
Cumulus heeft verschillende type RO systemen, bestaande uit een economisch geprijsde variant de Cumro E en de Cumro HQ welke technisch meer opties heeft. De E-line is niet uitgerust met bijvoorbeeld een geleidbaarheidsmeter, onderhoud- en storingsmeldingen, waar de HQ hiermee wel is uitgerust.

Voordelen omgekeerde osmose installaties:

  • Verhoogt de legionellaveiligheid
  • Voorkomt verneveling mineralen
  • Voorkomt verstopping van de verstuivers
  • Verlengt de levensduur van de installatie
  • Verlaagt het onderhoudsinterval

LinkedIn
LinkedIn
Share
YouTube