Textielindustrie

Luchtbevochtiging en textiel

Heeft u last van stilstand en stagnatie in uw productieproces door garenbreuk of statische ontladingen?
Dan is de kans groot dat de oorzaak hiervan een lage luchtvochtigheid is. Met bevochtiging kan dit eenvoudig worden voorkomen.

Gevolgen lage luchtvochtigheid

Bij een te lage luchtvochtigheid laden garens zich door wrijving statisch op. Hierdoor stoten de vezels elkaar af waardoor het productieproces nadelig beïnvloed wordt. De elasticiteit van de garens zal afnemen doordat de lucht het vocht onttrekt aan het garen. Als gevolg hiervan zal er sneller garenbreuk optreden, uitdrogen en kunnen producten zelf krimpen waardoor de maatvoering niet meer klopt. Zelfs stevige statische ontladingen behoren tot de mogelijkheden. Buiten dat de ontladingen onprettig zijn, zorgen ze voor vertragingen in het productieproces en creëren ze extra brandgevaar. 

Voordelen bevochtiging

Door het plaatsen van een luchtbevochtiging kunnen veel problemen eenvoudig worden voorkomen. Door het toevoegen van vocht aan de lucht wordt het uitdrogen van het garen en de statische elektriciteit voorkomen doordat men boven de elektrostatische grens blijft. Dit biedt u dan ook de volgende voordelen:

  • Hogere productie snelheid
  • Minder stilstand door garenbreuk
  • Geen statische elektriciteit
  • Grotere nauwkeurigheid bij snij- en montagewerk

Selectie bevochtiging

Overweegt u  een bevochtiging te kopen of zoekt u een manier om uw installatie aan te passen aan de hedendaagse situatie en normen? Neem dan nu contact op met ons, onze technisch adviseurs bieden u graag een advies op maat. Dit biedt u de handvatten om de juiste keuze te maken. Hierbij worden de verschillende systemen zoals een stoombevochtiging, ultrasoon, perslucht en een hogedruk systeem bekeken. Hierbij worden de systemen vergeleken op zaken zoals:

  • Energieverbruik
  • Total Cost of Ownership
  • Legionellaveiligheid.
  • Betrouwbaarheid

Testen wat een bevochtiging u oplevert?

Wilt u weten wat een luchtbevochtiginginstallatie u bespaart, neem dan nu contact op. Onze adviseurs berekenen samen met u wat een bevochtiging u oplevert. Ook het testen middels een huurinstallaties wordt is mogelijk. De kosten van de huurinstallatie zullen deels) worden afgetrokken wanneer u tot aanschaf overgaat van de installatie. Zo heeft u alle zekerheid alvorens u tot aanschaf overgaat. 

Cumulus Luchtbevochtiging in het weverijmuseum te Geldrop

Hiernaast ziet u een impressie van de Cumulus luchtbevochtiging in het weverij museum te Geldrop. Zelfs voor deze antieke weefgetouwen en weefmachines was bevochtiging zeer belangrijk. Door het plaatsen van bevochtiging kon ook hier de productie sneller verlopen. Wilt u weten wat een bevochtiging voor u betekent neem dan nu contact op