Houtindustrie

Bevochtiging in de houtindustrie

Heeft u last van kromtrekkend hout of zelfs scheuren in uw producten als gevolg van uitdroging van het hout? Dan is bevochtiging de ideale manier om deze problemen te voorkomen. Doordat het vocht in de lucht wordt verneveld en hierin wordt opgenomen, wordt het vocht niet onttrokken aan het hout.

Luchtbevochtiging

Iedereen weet dat hout gevoelig is voor luchtvochtigheid. Hout zal gaan werken wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is. Bij een te hoge luchtvochtigheid zal het hout uitzetten, wanneer de luchtvochtigheid te laag is, zal het hout krimpen, kromtrekken of zelfs scheuren.
Hierdoor kan een product wat af is, ineens niet meer bruikbaar zijn of niet meer binnen de gestelde richtlijnen vallen, waardoor het opnieuw behandeld moeten worden. Met als gevolg, uitval of onbetaald meerwerk. Door te zorgen dat de luchtvochtigheid wordt gereguleerd geniet u van de volgende voordelen:  

  • Voorkomt kromtrekken van het hout
  • Voorkomt scheuren in het hout
  • Voorkomt uitval

Stofonderdrukking

Een voordeel van bevochtiging is dat het ook stofonderdrukkend is. De fijne stofdeeltjes worden verzwaard doordat het een verbinding aangaat met het vernevelde water. Als gevolg hiervan daalt het stof neer en kan dit eenvoudig worden verwijderd. Ideaal om fijn stof te reduceren waardoor een aangenamere en gezondere werkomgeving wordt gecreëerd . Doordat het stof niet meer in de lucht is, kan er mogelijk ook bespaard worden op de ventilatie. Bevochtiging biedt u dan ook de volgende bijkomende voordelen:

  • Werkt stofonderdrukkend
  • Mogelijke besparing op ventilatie
  • Gezondere werkomgeving 

KOMO-keurmerken

Voor veel bedrijven is het belangrijk om de luchtvochtigheid te reguleren in verband met het KOMO keurmerk ten behoeve van houtfabrieken. De SKH, die KOMO-keurmerken omtrent houtbewerking uitgeeft, stelt bepaalde eisen aan de relatieve luchtvochtigheid in houtfabrieken. Zoals aangegeven in de SKH publicatie 98-04, uitgegeven op 14-12-2006, moet onbehandeld hout opgeslagen worden in een ruimte met een RV ≥ 55% en is bij het gebruik van flash-off toepassingen zelfs een RV vereist van >70%. Om deze vereisten te kunnen garanderen is een luchtbevochtiger onmisbaar.
Cumulus kan u deze leveren, met in acht name van uw persoonlijke situatie, waarbij een goed plaatje wordt geschetst met betrekking tot de Total Cost of Ownership en de Legionellaveiligheid.

Aanschaf bevochtiging

We snappen dat de keuze voor een bevochtiginginstallatie een moeilijke keuze is. De bevochtiging zal toch voor 15 jaar een belangrijk onderdeel zijn van uw klimaatsysteem en bijdragen aan uw productieproces. Het is daarom van belang dat de juiste afwegingen worden gemaakt. Cumulus helpt u bij het maken van deze keuze. Een technisch adviseur zal u ondersteunen bij de selectie van de juiste bevochtigers voor uw productieproces. Hierbij worden zaken zoals energiezuinigheid, investeringskosten, duurzaamheid, onderhoudsgevoeligheid en legionellaveiligheid meegenomen. Zodat u een afgewogen keuze kunt maken. Mocht u nog niet geheel overtuigd zijn en eerst een proef installatie wensen dan behoort ook huur tot de mogelijkheden. Neem nu contact op en wij nemen de mogelijkheden met u door. 

LinkedIn
LinkedIn
Share
YouTube