Grafische industrie

Luchtbevochtiging in de grafische industrie

Stagnatie of stilstand bij de verwerking van papier is een veelvoorkomend probleem. De oorzaak hiervan is in veel gevallen statische elektriciteit door een te droge lucht. Ook vervorming van papier of karton veroorzaakt stagnatie tijdens het proces. De oplossing voor dit probleem is het toepassen van luchtbevochtiging in de directe nabijheid van de drukpersen, maar ook voor digitale printers zodat een optimaal productieklimaat wordt gerealiseerd!

Voorkom productieverlies

Papier is gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Zodra de relatieve luchtvochtigheid onder de 40% daalt ontstaat er statische elektriciteit, waardoor de vellen aan elkaar gaan kleven. Als gevolg van de statische elektriciteit zal papier gaan kleven, er ontstaan maatverschillen waardoor er problemen ontstaan tijdens de doorvoer van het papier of karton in de drukpers of printer. In het ergste geval kan er zelfs blokvorming ontstaan waardoor hele stapels papier onbruikbaar worden.
Vooral tijdens de wintermaanden komen deze problemen vaak voor. Door de ventilatie wordt vochtarme lucht ingeblazen, wanneer deze wordt opgewarmd daalt de relatieve luchtvochtigheid en wordt de lucht droog. Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten dan koude lucht, waardoor de verzadigingsgraad lager is en dus de relatieve luchtvochtigheid lager.
Ook in de zomerdag kan de luchtvochtigheid dalen als gevolg van airco’s welke de lucht koelen. Tijdens het koelproces wordt het vocht onttrokken aan de lucht en een vochtarme, droge lucht blijft achter, wanneer deze lucht opwarmt daalt de relatieve luchtvochtigheid.

Door bevochtiging wordt de luchtvochtigheid op het gewenste niveau gehouden en worden al deze problemen voorkomen. Een bevochtiging is dan ook een vereiste om het maximale rendement uit een printer of drukpers te halen en biedt de volgende voordelen:

  • Voorkomt stilstand en productieverlies
  • Stabiel productieproces
  • Geen statische elektriciteit
  • Geen papier vervorming en maatverschillen 

Het belang van goed proceswater

Uitsluitend met de juiste inkt- waterbalans kan er goed drukwerk geleverd worden. Vochtwater van een slechte kwaliteit zorgt er zelfs voor dat de levensduur van de vocht en inktrollen significant afneemt door verglazing.
Leidingwater is in de regel niet geschikt doordat het water kalk, mineralen en bacteriën bevat en de kwaliteit kan fluctueren. Voorheen werden deze schommelingen opgevangen met IPA. De overheden leggen echter steeds meer beperkingen op het gebruik van IPA omdat IPA zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het belang van het terugdringen van het IPA gebruik wordt echter niet alleen onderschreven door de overheid maar ook binnen de grafische industrie wordt het belang onderkent. Daarom hebben werkgevers- en werknemersorganisaties reeds een mandaat gesloten IPA te reduceren. 
Doordat osmosewater geen bacteriën en nauwelijks mineralen bevat is het ideaal basiswater voor het maken van vochtwater ten behoeve van drukpersen. Wel zijn er ophardingsmiddelen nodig omdat de persen niet bestand zijn tegen puur osmosewater. Door dit te combineren ontstaat er schoon en stabiel vochtwater voor de persen, wat resulteert in de volgende voordelen:

  • Langere levensduur van de drukrollen 
  • IPA reductie
  • Stabiel proceswater
  • Gezondere werkomgeving

Bekijk de introductie film

Hiernaast ziet u een van onze tevreden klanten die uitlegt wat de bevochtiginginstallaties van Cumulus voor het bedrijf betekent. Tijdens deze video ziet u een hogedruk systeem die helpt de productiviteit te verhogen. Luchtbevochtiging zorgt voor een verhoogde productiviteit, ongeachte of het nu prepress, CTP, offset of rotatiepersen zijn. Wilt u weten wat Cumulus voor uw bedrijf kan betekenen, neem dan nu contact op.

LinkedIn
LinkedIn
Share
YouTube