Champignonteelt

Luchtbevochtiging voor champignons

Zonder hoge luchtvochtigheid geen champignons! Het zal u dan ook niet verbazen dat we al vele jaren menig champignonteler tot onze klanten mogen rekenen. Maar wist u ook dat buiten het bevochtigen van de lucht het compost ook bevochtigd dient te worden. Wanneer dit niet gebeurt ontstaan hier namelijk droge schollen en neemt de kans op groene schimmel aanzienlijk toe. Door middel van het slim toepassen van de bevochtiging als koeling wordt tevens de temperatuur verlaagd.

Bevochtiging voor de champignonteelt

Voor de champignonteelt is het niet de vraag of er bevochtigd moet worden, maar op welke wijze en hoeveel. Zonder de juiste luchtvochtigheid groeien er geen champignons en zonder vochtinbreng zal men niet de juiste luchtvochtigheid kunnen realiseren. Een te lage luchtvochtigheid zal namelijk voor een directe daling zorgen van de kwaliteit en de verkoopbare kilo’s. 
Ook bij de opslag treden er problemen op wanneer de relatieve vochtigheid te laag is. Dan ontstaan er bruine plekken op de champignons, als gevolg van uitdroging waardoor de consument de champignons direct laat liggen. Een bevochtiging biedt de volgende voordelen:

  • Verhoging opbrengst
  • Voorkomt uitdroging en de bruine plekken op champignons

Bevochtiging voor compost

Het belang van het bevochtigen van compost is zeer groot. Door bevochtiging zal de compost homogener zijn en ontstaan er geen droge schollen. Hierdoor zal het compost minder snel vervangen hoeven te worden. Bovendien zal de kans op infectie met groene schimmel aanzienlijk lager zijn omdat de temperatuur in de onderlaag lager is. De temperatuur wordt verlaagd als gevolg van het bevochtigen. Doordat het water de energie om te verdampen onttrekt aan de lucht ontstaat er een koelvermogen van 0,68 kW per verdampte liter, dit noemt men adiabatische koeling. Voor compost biedt een adiabatisch bevochtigingsysteem de volgende voordelen:

  • Adiabatische koeling
  • Minder kans op groene schimmel
  • Homogenere compost minder droge schollen

Selectie van de bevochtiging

Hoewel bevochtiging voor veel bedrijven  in de champignonteelt de normaalste zaak van de wereld is, kan ondersteuning bij het maken van een selectie de moeite waard zijn. Een technisch adviseur van Cumulus helpt u bij vraagstukken zoals welke vorm van bevochtiging het meest energiezuinig is, of een cascade regeling interessant is om uitval te voorkomen. Maar ook worden zaken besproken zoals adiabatische koeling en de terugverdientijd van een investering in een bevochtiging.

LinkedIn
LinkedIn
Share
YouTube