Voor het bevochtigen van water is energie nodig. De energie die nodig is om water te verdampen is altijd 0,69 kW per liter water per uur. De energie kan op de conventionele manier worden toegevoerd door water om te zetten in stoom in de bevochtiger zelf of onttrokken worden aan de lucht zoals een adiabatische bevochtiger doet. De keuze van de juiste bevochtiging kan soms besparingen van wel 75% en meer opleveren op de energiekosten zeker wanneer er een interne warmtelast aanwezig is!
Bij adiabatische bevochtiging wordt de energie om het water te verdampen uit de omgeving gehaald. In het slechtste geval betekent dit dat u extra moet stoken, waarbij de energie wordt opgewekt door hoogrendement verwarming in dit geval in tegenstelling tot stoom bevochtiging.
In het gunstigste geval wordt u prettig verrast want u krijgt gratis koeling (bijvoorbeeld in een productiehal met veel warmteproducerende machines). Bij isotherme bevochtiging wordt stoom geproduceerd, in de regel met elektriciteit en soms met direct gasgestookte apparaten of stoomketels.
Ten opzichte van baten staan altijd kosten. Cumulus® stelt zich als doel de meest energie efficiënte luchtbevochtiging aan te bieden. Wij onderzoeken daarom voor u altijd op welke wijze u het beste uw klant kunt bedienen via bijvoorbeeld een energievergelijking. De hoeveelheid benodigde energie, om water te verdampen is een natuurkundig gegeven. De route waarmee deze energie aangevoerd wordt, maakt wel veel uit. Op basis van deze route bestaan er twee ontwerprichtingen: adiabatische bevochtiging en isotherme bevochtiging.
De EPC gaat met 1% omhoog voor adiabatische luchtbevochtiging en met 8% voor elektrisch stoom
De energiekosten zijn voor adiabatische luchtbevochtiging 4x (!) zo laag ten opzichte van elektrische stoombevochtiging
De CO2 uitstoot is voor adiabatische luchtbevochtiging 3x (!) zo laag ten opzichte van elektrische stoombevochtiging