Gerelateerde onderwerpen

Hoe veilig is uw vakantieterras?

Zowel in het binnen- als het buitenland wordt terraskoeling steeds populairder. Instagram wordt bezaaid met foto’s van de perfecte patio met een verkoelende mist rond tafels met daarop kunstig gearrangeerde cocktails. Of foto’s van exotische, zonovergoten strandbars omringd met palmbomen en wederom een fotogenieke mist.

Het ongebruikelijk warme weer hier in Nederland heeft je misschien verleid om een draagbare mistinstallatie te overwegen (kosten rond de 80 euro) of zelfs een “doe-het-zelf kit” voor je tuin bij buitenlandse online retailers. Maar hoe werken deze koelsystemen, en hoe veilig zijn ze?

Verdampingskoeling wordt al geruime tijd gebruikt in commerciële gelegenheden zoals restaurants en bars om de temperatuur in de directe omgeving te verlagen. In feite is het een eeuwenoude techniek. Voorbeelden hiervan zijn de eenvoudige met water doordrenkte aardewerkpotten in Mesopotamië en Egypte tot de fonteinpaleizen van de Indiase Shahs, zoals die van Ibrahim Adil Shah II in Kumantagi. Traditionele Mediterrane en Midden-Oosterse huizen zijn gebaseerd op een centrale binnenplaats die wordt gekoeld door een fontein. In India worden de in water gedrenkte jaali (decoratieve houten schermen die aan de buitenmuren van een huis zijn bevestigd) nog steeds gevonden.

Moderne technologieën gebruiken hoge druk om het water te vernevelen. Dit kan over het gehele terras of als een mist die koele lucht creëert onder de parasols. Er is energie nodig om de watermoleculen te verdampen in de lucht (van vloeibaar naar gasvormig). Deze energie wordt uit de lucht gehaald in de vorm van warmte wat betekent dat de temperatuur in de directe omgeving daalt en een verkoelend effect heeft (adiabatische koeling). Afhankelijk van de luchtkwaliteit kan de temperatuur met bijna 4°C (tot 30°F) dalen.

 

Al in 2013 begon ANECPLA, het Spaanse consortium voor pestbeheersing, waarschuwingen te geven over de gezondheidsrisico’s van dergelijke systemen, vooral met het oog op het feit dat veel bar- en restauranteigenaren niet op de hoogte waren van de hygiëne-eisen. Er wordt meestal weinig tot geen informatie verstrekt door de leveranciers. In heel Spanje werden bewustmakingscampagnes gevoerd om de risico’s van Legionella besmetting te benadrukken in een poging de verspreiding van de mogelijk dodelijke Legionella ziekte te verminderen.

Legionellabacteriën leven en groeien in watersystemen met temperaturen tussen 20°C – 50°C. Een temperatuur van 35°C is de optimale temperatuur voor de vermenigvuldiging van de bacteriën. Je zomervakantiebestemming is daardoor net zo aantrekkelijk voor de bacteriën als voor jou! De bacteriën leven ofwel op protozoa in het water zelf, of in de biofilm van slecht onderhouden apparatuur. Het risico dat bacteriën aanwezig zijn, wordt groter als waterbronnen afkomstig zijn van oppervlaktebronnen, zoals open opslagtanks, rivieren, gerecyclede waterbronnen en van water dat is opgeslagen bij hoge temperaturen, zoals in de zon liggende tuinslangen.

 

De meest voorkomende oorzaak van een Legionellabacterie infectie is de inademing van verontreinigde waterdruppels, zoals bij een niet goed onderhouden terraskoelsysteem. Ze kunnen twee vormen van Legionellose veroorzaken. De lichte variant, Legionellagriep beter bekend als Pontiackoorts (PF) die zich manifesteert met griepachtige symptomen zoals misselijkheid, spierpijn, koorts, hoesten en hoofdpijn, maar zonder pneumonie. De zwaardere variant is de  Legionellalongontsteking, de gevreesde veteranenziekte. De veteranenziekte heeft een incubatietijd tussen de 2-10 dagen en de symptomen zijn snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, een ziek gevoel, verminderde eetlust, hoge koorts, hoesten, kortademigheid, grote vermoeidheid, verwardheid of een delier. De ziekte varieert van een lichte hoest tot fatale pneumonie, met orgaan- en ademhalingsinsufficiëntie. Zeer jonge, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het meeste risico. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt het sterftecijfer voor onbehandelde, immunosuppressiva patiënten op tot 80%. Het totale sterftecijfer wereldwijd wordt geschat op 5-10%.

Legionellose kan worden voorkomen door goed onderhoud en door een waterbehandeling. Systemen moeten regelmatig gereinigd, gedesinfecteerd en doorgespoeld worden om stilstaand water te voorkomen. Water moet worden verwarmd tot tenminste 60°C of koud worden gehouden (onder 20°C) om bacteriegroei te voorkomen.

Niet alleen Legionella maar ook E.coli en andere schadelijke bacteriën kunnen aanwezig zijn en het terraskoelsysteem verontreinigen. Als alternatief kan een omgekeerde osmose-eenheid worden gebruikt. Dit filtert niet alleen de bacteriën uit het water, maar ook stof en corroderende mineralen. Een omgekeerde osmose installatie produceert schoon water zonder dat hierbij chemicaliën nodig zijn. Osmosewater wordt op grote schaal gebruikt in bevochtigingsinstallaties in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook in andere industrieën.

Veel bedrijven en hotels hebben WEL een goed onderhouden terraskoelsysteem, compleet met de nodige waterbehandeling. Ze kunnen worden onderworpen aan regelmatige inspecties en hebben een Legionella preventieplan opgesteld volgens de gezondheid- en veiligheidsvoorschriften. In Nederland voert de Inspectie Leefomgeving en Transport aangekondigd en onaangekondigd inspecties uit om de mate van naleving van de regelgeving vast te stellen.

Echter, met het razend snel groeiende aanbod van goedkopere doe-het-zelf kits op het internet, zonder de benodigde informatie over de risico’s omtrent het vernevelen van water is het wellicht de moeite waard om jezelf de vraag te stellen, hoe veilig is je vakantieterras?

Cumulus Nederland BV is specialist in waterbehandeling- en bevochtigingsystemen. Ben je van plan een vernevelingeenheid aan te schaffen? Neem contact met ons op voor meer informatie of een gratis offerte.

Agenda