Bakkerijen

Ongewenste korstvorming, uitdroging van het meel of luchtbellen in uw brood of last van meelstof? In veel gevallen kan door het strategisch inzetten van bevochtigers een oplossing worden geboden. Ongeacht of de toepassing gerealiseerd dient te worden in rijskast, bij de kneder of de gehele bakkerij voorzien van bevochtiging, wij hebben een oplossing.

Bevochtiging rijskast

In veel rijskasten is een stoom bevochtiginginstallatie geïntegreerd. Het voordeel van een stoom bevochtiging voor een rijskastenproducent is dat deze units eenvoudig in te bouwen zijn en goedkoop zijn.
 Dit lijkt heel gunstig, echter deze installaties gebruiken veel meer energie en vergen meer onderhoud dan een adiabatische bevochtiger. Het meest vervelende is echter dat de regeling minder nauwkeurig is en het vocht niet goed wordt verdeelt in de rijskast. Als gevolg hiervan kan niet de maximale capaciteit worden gebruikt want bepaalde schappen kunnen niet worden gebruikt omdat anders de producten korstvorming krijgen. Een adiabatische bevochtiging biedt de volgende voordelen:

  • Lager energieverbruik
  • Minder onderhoud
  • Betere klimaatregeling
  • Hogere productiecapaciteit

Trechter bevochtiging

Door het slim plaatsen van verstuivers bij de trechters en/of kneders wordt op eenvoudige wijze een waterfilmlaag gecreëerd. De filmlaag zorgt ervoor dat het meel op dezelfde manier door de trechter valt als het gedaan zou hebben met olie, alleen zonder de negatieve eigenschappen van olie. Olie zorgt namelijk dat deeg meer gaat kleven waardoor luchtbellen kunnen ontstaan en het moeilijker schoon te maken is. Ook tast olie de teflonlaag aan. Een adiabatische bevochtiging maakt olie gebruik overbodig en biedt de volgende voordelen:

• Besparing op olie
• Teflonlaag gaat langer mee
• Minder onderhoudskosten
• Minder luchtbellen in brood

Meelstof reductie

Veel bakkers hebben last van meelstof en bakkers allergie, het reduceren van de meelstof is van essentieel belang. Door middel van bevochtiging bij zowel de bron als in de ruimte kan de meelstof enorm worden terug gebracht. Doordat bij de stortplaats bevochtigd wordt slaat het meel neer bij bron en komt het niet in de lucht. De deeltjes die rond zweven zullen middels een bevochtiging in de bakkerij neerslaan omdat deze verzwaard worden. Hierdoor wordt de oorzaak bij de kern opgelost kunnen veel bakkers zelfs zonder medicijnen en maskers werken. Kort resumerend biedt dit de volgende voordelen:

  • Minder meelstof
  • Minder preventiemaatregelen vereist tegen meelstof
  • Gezondere werkomgeving

Voordelen Cumulus luchtbevochtiging.

  • Voorkomt ongewenste korstvorming
  • Betere procesbeheersing tijdens het rijsproces
  • Vermindert stofvorming (bakkersallergie)
  • Voorkomt uitdroging van producten 
  • Sneller afkoel proces
  • Betere smaak en aroma
  • Energiezuiniger dan stoombevochtiging, besparing tot wel 75%
  • Onderhoudsarme installatie